onsdag 6 mars 2013

Nytt spännande material

På förra nätverksträffen i februari hade Maria och Anneli - Noahs habteam - med sig lite nytt material till honom som de ville att vi skulle testa här hemma. Materialet är en del i ett pågående projekt som heter Skriften som mål, språket som medel som är utformat inom ramen för något som kallas literacy tradition vilket bland annat betyder att läsning och skrivning ska ses som kommunikation. Det är Irene Johansson, grundare av Karlstadmodellen, som ligger bakom projektet och materialet är en ny, uppdaterad version som ska ersätta hennes tidigare Läs- och skrivutveckling hos barn med Downs Syndrom. 

Läspaket 1

När jag fick paketet satt jag några kvällar och gick igenom mappen och försökte sätta mig in lite i materialet. Läspaket 1 består av främst av laminerade kort med bokstäver och ord som går ut på att lägga lika-på-lika. I mappen finns också en spiralbunden bok som heter Här är Mia där jag har satt in lite fotografier på Noah och viktiga personer i hans liv. Det är den boken som vi ska börja med här hemma. Tanken är att jag ska läsa den för honom och att han så småningom ska följa med i texten och på så vis lära sig att känna igen ordbilder på sikt.


Här är Mia

Övrigt material får helt enkelt vänta tills Maria och Anneli ger klartecken. Men det ska bli spännande att se hur Noah reagerar på det när vi väl kommer dit. Lägga lika-på-lika är något vi har jobbat på när vi tränat här hemma och han börjar bli riktigt duktig på det. Men här ska han ta steget upp och börja sortera bokstäver och så småningom ordbilder. Spännande!

Ännu har jag inte lyckats få Noah riktigt intresserad av boken men lite nyfiken är han allt. Särskilt av de sidor där jag satt in foton. Nu på måndag är det dags för nästa nätverksträff och de dagar som är kvar fram tills dess tänkte jag lägga lite extra krut på boken Här är Mia. Att lillasyster tycker den är jättespännande hjälper också till. För om hon gillar något så måste ju han absolut ta reda på vad det är som lockar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar